The next step

Coschap huisartsgeneeskunde, Suriname

01-09-2011
Coschap huisartsgeneeskunde, Suriname

Suriname, een land waar je om van alles kunt lachen, maar om net zo veel kunt huilen.

“Ik heb een tuintje in mijn hart, maar alleen voor jou”, was zo’n beetje het eerste geluid dat ik hoorde toen ik voet zette op de nog enigszins vochtige grond van mijn nieuwe thuisbasis voor de aankomende 8 weken.  Jan Smit en Damaru, een perfecte combinatie van Nederland en Suriname. Ik verwachtte dat ik eenzelfde mix van kennis en cultuur ook in mijn coschap kon verwerken. Dat liep anders.

Misschien was het ook wat optimistisch om te bedenken dat het mogelijk was om een cultuur die toch al gauw 400 jaar bestaat en die zijn eigen visie heeft ontwikkeld m.b.t. de geneeskunde om te buigen naar de Nederlandse standaard. Ik moest vooral wennen aan de paternalistische sfeer die er in Suriname binnen de geneeskunde nog huist. Waar ons geleerd wordt dat de patiënt autonoom is en, zij het dat men het karakter van de patiënt daarbij mee weegt, dat de meeste patiënten volledig in staat zijn tot het nemen van een beslissing op basis van informatie, is het in Suriname nog “ja, dokter” wat de klok slaat.

Een ander aspect van de huisartsgeneeskunde in Suriname dat opviel betrof het feit dat patiënten steeds glaziger begonnen te kijken op het moment dat ik probeerde uit te leggen dat de aandoening die zij hadden vanzelf over zou gaan en dat er op dat moment geen redenen waren tot het voorschrijven van medicijnen. Het bleek dat men zich niet serieus genomen voelde als de huisarts geen medicijnen voorschreef. Dus ging iedereen met een griepje de deur uit met een receptje Paracetamol, een hoestdrankje en vaak nog een smeersel voor de “lichaamspijnen”.

Ook het attestensysteem was voor mij een totaal nieuwe ervaring. Het is in Suriname gebruikelijk dat de huisarts voor veel bedrijven direct fungeert als bedrijfsarts. Als werknemers van die bedrijven zich ziek wilden melden, moesten zij eerst een bezoek brengen aan de huisarts, die vervolgens een briefje opstelde met daarop geschreven hoeveel dagen iemand zijn werk niet mocht of kon uitvoeren. Dit leidde meer dan eens tot mensen met lage rugpijnen die als wrakken binnen kwamen, maar wonderwel als kieviten de deur uit liepen nadat zij het attest in hun handen gedrukt kregen. Dat maakte het attest met stip het beste geneesmiddel binnen de huisartsenpraktijk.

Het volgende waar ik tegen aan liep was, dat als ik riep dat iets in Nederland “zo en zo” ging, dat dat in eerste instantie bestreden werd met: “ja, maar in Suriname doen we dat altijd zo”. Toch werd na overleggen van bewijs toch wel gekozen voor de Nederlandse therapie. Het was daarbij goed om te zien dat men bezig was met het naar Nederlands voorbeeld ontwikkelen van de specialisatie-opleiding tot huisarts.

Natuurlijk was er niet alleen huisartsgeneeskunde tijdens die 8 weken in Suriname. Er was voldoende tijd om te genieten van de prachtige cultuur, de wonderschone flora en fauna en niet te vergeten het uitgaan met daaraan onlosmakelijk verbonden het salsadansen. Het kan niet anders dan dat iedere Surinamer vanaf het moment dat hij zijn eerste stapjes zet onderwezen wordt in de salsa. En er moet fenotypisch toch ook bandenlaxiteit in de heup – en bilregio bestaan, want hoe hard ik ook probeerde, het leek in de verste verte niet op de prachtige en soepele dansen die Surinaamse koppels ten toon spreidden.

Al met al is het Suriname toch gelukt een plekje in dat tuintje in mijn hart te veroveren, ondanks het feit dat niet al mijn ideeën als de Jan Smit uit bovenstaande anekdote een nummer 1 hit werden.
 

  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3

2 Reacties

God, I feel like I shulod be takin notes! Great work
Darrance @ 03-10-2011 20:26 uur
Hoi! wat een mooi verhaal, ik zou graag willen weten hoe je dit toen had geregeld, en of het makkelijk was om een lokatie te vinden voor het co schappen! dank
Frans @ 19-10-2013 12:24 uur

Reageer op dit artikel

Naam :
E-mail adres :
Reactie
 
Onthoud mij
 

Op zoek naar een coschap verslag over een bepaald land/regio of over een bepaald onderwerp, gebruik dan onderstaand formulier om de coschap verslagen te filteren.