The next step

Coschap Psychiatrie in Amerika

27-06-2012
Coschap Psychiatrie in Amerika

Hier zit ik weer, in de trein tussen Utrecht en Maastricht. Het oude bekende traject voordat ik Nederland achterliet om voor mijn coschap psychiatrie naar Amerika te gaan. And time flies when you’re having fun! Mede dankzij mijn SWG beurs heb ik een prachtige reis mogen maken: Een week naar mijn familie in Canada en hierna twee maanden naar Amerika. Ik ben zes weken coassistente geweest op de acute gesloten psychiatrische afdeling in Syracuse, New York.
Het ervaren van een andere cultuur, een andere omgeving en even totaal op jezelf worden teruggeworpen zorgt ervoor dat je veranderd. Het geeft een nieuwe blik op situaties. Het leert het je  ‘uit te zoeken’ zonder dat er hulp voor handen is. Al binnen enkele dagen had ik een waardevolle les geleerd: alles kan worden opgelost, of met een vlotte babbel en anders altijd met je creditcard!
De echte Amerikaan is hetzelfde als de echte Nederlander: Die bestaat niet. Net als wij denken dat alle Amerikanen alleen maar fastfood nuttigen, loopt heel Nederland volgens de hun op Wooden Shoes. De grote trots op de veteranen, hun interesse in de politiek en hun ongekend plezier met de (grote) auto’s typeert de gemiddelde Amerikaan. De supermarkt heeft de welbekende gekte als het beroemde pasta-schap in Italië, maar dan door de hele winkel heen. De Amerikaanse cultuur kent een bijzondere (schijn-)aardigheid die wij nuchtere Hollanders niet snel zullen waarderen. En tot slot is Amerika het land dat draait om het individu. Alles mag en alles kan totdat je een van de regels overtreedt, dan kan je er ineens helemaal alleen voor staan.
De psychiatrische problematiek in Syracuse is vergelijkbaar met eigen land, maar dan met ‘big bigger biggest’ in gedachten. Het gebruik van illegale drugs, met name het synthetisch marihuana Water, is in New York state een enorm probleem. Daarnaast zijn er een hoop patiënten zonder zorgverzekering terwijl de zorgkosten na een ziekenhuisopname wel betaald moeten worden. Schulden lijden tot huisverlies, tot baanverlies, tot sociale afzondering en tot middelen misbruik. De meest extreme psychiatrische problematiek gaan hiermee hand-in-hand.
Mijn ervaring in Amerika heeft ervoor gezorgd dat ik de vanzelfsprekendheid van ons Nederland anders ervaar. Wij kijken vreemd op als patiënten met een matige compliance terug naar het spreekuur komen, terwijl patiënten in Amerika twee weken later weer op de stoep staan voor een acute opname. In Syracuse hebben vele psychiatrische patiënten niets te verliezen. De opname zorgt voor een veilig onderkomen, een dak boven hun hoofd, voor voedsel en voorzieningen. Patiënten zitten in een neerwaartse spiraal waar in sommige gevallen geen einde aan lijkt te komen. Het is een bijzondere ervaring geweest om te kijken hoeveel geduld er nodig is vanuit de psychiatrische hulpverlening. Het telkens opnieuw beginnen, een nieuw plan maken en naar de toekomst kijken vergt veel energie en doorzettingsvermogen.
De reis, de tijd met mijn overzeese familie, de nieuwe vrienden en vriendinnen én de ervaringen in Syracuse hebben ervoor gezorgd dat ik ‘the time of my life’ heb gehad! Je veranderd door een andere cultuur mee te maken. Zelf merk je hier weinig van, maar volgens vrienden en familie ben je in twee maanden tijd ruim twee jaar ouder geworden. Naast mijn ervaringen in Canada en op mijn stageplek hebben de daarbij behorende tripjes naar Washington D.C. en New York City de reis compleet gemaakt. Of ik terug ga naar dit land? Zeker! Sterker nog, FLEET WEEK NEW YORK, waarbij duizenden matrozen die zich in de straten van New York City bevinden, is voor elke vrouw een reden om terug te gaan!
 

  • Foto 1
  • Foto 2

1 Reacties

f8932
O19082
i17594

doryfiero @ 16-12-2013 15:52 uur

Reageer op dit artikel

Naam :
E-mail adres :
Reactie
 
Onthoud mij
 

Op zoek naar een coschap verslag over een bepaald land/regio of over een bepaald onderwerp, gebruik dan onderstaand formulier om de coschap verslagen te filteren.