The next step

Coschap USA

01-01-2007

Cardiothoracale chirurgie in het Texas Heart Institute in Houston, Texas, USA

Texas Heart Institute

Van begin februari t/m eind maart 2007 verbleef ik in Houston, Texas, USA voor mijn keuze coschap cardiothoracale chirurgie in het Texas Heart Institute (THI).

Aangezien ik me wil gaan specialiseren tot cardioloog, leek het me heel nuttig om ook ervaring op te doen en kennis te vergaren op het gebied van de hartchirurgie. Bovendien heb ik al eerder stage gelopen in het THI en toen een geweldige tijd gehad in Houston, dus de kans om terug te gaan betekende 2 vliegen in 1 klap; een interessante stage en terugkeren naar een stad die me erg dierbaar is!
Algemeen
De VS is een land van extremen. Er zijn grote verschillen tussen ‘rijk’ en ‘arm’ (helaas betekent dit vaak ‘zwart’ en ‘blank’), wat je ook heel duidelijk merkt in de gezondheidszorg. Er is een echte tweedeling. Mensen die geld hebben voor een goede verzekering, ontvangen topkwaliteit zorg in privéziekenhuizen; mensen die daarvoor geen geld hebben, ontvangen slechts de hoogst noodzakelijke zorg in algemene ziekenhuizen.
Het THI
Het THI is ook een privéziekenhuis. Het is een dynamisch instituut, dat op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van allerlei nieuwe technologieën en behandelingen een vooraanstaande rol speelt in de wereld. Er wordt vooral veel onderzoek gedaan naar mechanische ondersteuning van het hart, bijvoorbeeld met behulp van ‘heart assist devices’ en, in de toekomst, het ‘total artificial heart’.

Het was erg bijzonder om 8 weken door te brengen op de operatiekamers van dit instituut. Ik heb geassisteerd bij een groot aantal speciale operaties, die in Nederland bijna nooit worden uitgevoerd, wat erg indrukwekkend was. Ik heb heel veel geleerd op het gebied van mechanische ondersteuning van het hart; kennis die ik goed kan gebruiken in het vervolg van mijn carrière.

Texas Medical Center campus
Houston
Natuurlijk heb ik naast de leerzame tijd in het ziekenhuis ook genoten van mijn weerzien met Houston.
Houston ligt helemaal in het zuiden van Texas, op een uurtje rijden van de golf van Mexico. Het is er bijna het hele jaar warm en vochtig. In de zomer is de gemiddelde temperatuur zelfs 35-40 graden celsius, met 100% luchtvochtigheid!
Het is een stad die op het eerste gezicht niet aantrekkelijk is, gezien de grote hoeveelheden ‘beton’. Overal wegen, parkeergarages, winkelcentra en flatgebouwen, zonder een echt stadscentrum en met betrekkelijk weinig historie. Maar achter dit betonnen masker verschuilt zich een stad met fantastische restaurants, clubs, winkels en musea. De meeste inwoners van Houston zijn jong, de samenstelling van de bevolking is zeer divers qua nationaliteit. Hierdoor is het een dynamisch geheel.
De manier van leven is relaxt, overzichtelijk en extreem gericht op comfort.
Men gaat er vanuit dat iedereen een auto heeft; het openbaar vervoer is dus slecht. Helaas klopt in Houston het cliché dat mensen zich nog per auto verplaatsen om aan het eind van de straat een brief te posten. De combinatie met de gigantische porties verrukkelijk eten zorgt ervoor dat Houston in de top 3 staat van ‘fattest city’s’.

Rondom Houston ligt een aantal nationale parken, heel leuk om daar een dagje rond te kijken. Ook Galveston, Surfside Beach en Kemah zijn zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Kemah, Boardwalk
Het Houston Space Center van de NASA is typisch een plek ‘waar je geweest moet zijn’, maar eerlijk gezegd vond ik het nogal tegenvallen.
In ieder geval is Houston voor mij nog steeds een bijzondere plek; ik heb het erg naar mijn zin gehad en ik verheug me op het moment dat ik er weer terug kan komen!Op zoek naar een coschap verslag over een bepaald land/regio of over een bepaald onderwerp, gebruik dan onderstaand formulier om de coschap verslagen te filteren.