The next step

Coschappen in Suriname

01-09-2011
Coschappen in Suriname

Via de universiteit van Leiden kreeg ik de mogelijkheid mijn laatste coschappen, sociale en huisartsgeneeskunde, in Suriname te doorlopen. De republiek Suriname is een ontwikkelingsland gelegen aan de noordoostelijke kust van Zuid-Amerika. Suriname werd in 1975 onafhankelijk van Nederland. Het land telt ongeveer 490.000 inwoners waarvan de meesten in de hoofdstad Paramaribo en het noordelijke kustgebied wonen. Wat naast het feit dat de voertaal Nederlands is onmiddellijk opvalt, is  de diversiteit van de etnische achtergrond  van de bevolking. In de stedelijke gebieden vind je Hindoestaanse, Creoolse, Chinese en Javaanse bevolkingsgroepen, maar ook veel mensen van gemengd ras, afstammend van de Nederlandse plantagehouders en hun slaven in de koloniale tijd. De kleine binnenlandse populatie bestaat voornamelijk uit Indiaanse stammen en de Marrons, nazaten van de  gevluchte Afrikaanse slaven die zich gevestigd hebben langs de Boven Suriname rivier in het binnenland.
Tijdens mijn coschap huisartsgeneeskunde bleek deze diversiteit van etniciteiten zich ook te vertalen in verschillen in de behandeling van aandoeningen waarmee mensen bij de dokter komen. Terwijl een man van Javaanse afkomst met aspecifieke thoracale  pijn bijvoorbeeld naar huis werd gestuurd met een maagzuurremmer werd een man met Hindoestaanse achtergrond linea recta ingestuurd. Ook hypertensie werd per bevolkingsgroep anders behandeld. Daarnaast kreeg ik veel te maken met de inkomensafhankelijke gezondheidszorg in Suriname. Behandeling en aanvullende diagnostiek wordt niet voor iedereen vergoed waardoor veel patiënten niet optimaal geholpen kunnen worden. Iets waar ik als medisch student uit een welvarend land maar niet aan kon wennen.

Mijn coschap sociale geneeskunde bij het mobiele oogheelkundig team was een bijzondere ervaring. In Suriname hebben vooral de bewoners van het binnenland weinig toegang tot specialistische gezondheidszorg. Het Suriname Eye Centre in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo organiseert regelmatig screenings- en chirurgische missies om ook te voorzien in de zorgvraag van de mensen buiten Paramaribo. Dit is hard nodig omdat de prevalentie van blindheid en slechtziendheid als gevolg van onder meer cataract, glaucoom en diabetes hoog is in Suriname. Vroegtijdige erkenning van deze aandoeningen voorkomt irreversibele schade aan het visuele systeem. Met name in Nickerie, de tweede stad van Suriname, is de periodieke screening op diabetische retinopathie vanwege de vele Hindoestaanse inwoners niet meer weg te denken.
Een andere missie waaraan ik deel mocht nemen was een screeningsmissie naar Moengo, een stadje in het noordoosten van Suriname. Nooit eerder was het oogheelkundig mobiele team hier geweest om te screenen en de aangetroffen pathologie was dan ook schrikbarend. Slechtziendheid als gevolg van cataract werd ter plaatse geopereerd. Diabeten werden voor het eerst gezien door een oogarts en kinderen met congenitaal cataract werden naar de hoofdstad verwezen om onherstelbare schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen. Helaas kwam deze missie voor een aantal mensen te laat en deed de hoge prevalentie van irreversibele blindheid mij beseffen hoe belangrijk dit soort screeningsmissies zijn.
Al met al twee leerzame coschappen die mij als aankomend arts en als mens enorm hebben verrijkt. Wat ik vooral geleerd heb is hoeveel je in een land als Suriname als arts kan betekenen. In ontwikkelingslanden beschikken veel mensen niet over de middelen om in hun zorgvraag te kunnen voorzien. Deze mensen zijn afhankelijk van specialisten en organisaties die de zorg onbaatzuchtig toegankelijker maken. De hulp die je hier kan bieden geeft ontzettend veel voldoening.
 Mijn enthousiasme voor de oogheelkunde is door deze ervaring enorm toegenomen. Na mijn artsexamen ga ik mij richten op de opleiding tot oogarts, maar eerst keer ik terug naar Suriname om nogmaals deel te nemen aan dit soort fantastische missies en tegelijkertijd data te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken van slechtziendheid en blindheid in deze populatie.


 

  • Foto 1
  • Foto 2

1 Reacties

@ 05-06-2014 00:39 uur

Reageer op dit artikel

Naam :
E-mail adres :
Reactie
 
Onthoud mij
 

Op zoek naar een coschap verslag over een bepaald land/regio of over een bepaald onderwerp, gebruik dan onderstaand formulier om de coschap verslagen te filteren.