The next step

Coschappen in Tygerberg Academic Hospital, Kaapstad – Zuid-Afrika

01-09-2011
Coschappen in Tygerberg Academic Hospital, Kaapstad – Zuid-Afrika

Na een lotingsprocedure was ik een van de gelukkigen die haar reguliere co-schappen in het buitenland mocht volbrengen. In 10 weken tijd heb ik de stage gelopen op de afdelingen obstetrie, gynaecologie, kindergeneeskunde en sociale geneeskunde. Tevens heb ik facultatief een weekje meegelopen op de afdeling plastische chirurgie.

Tygerberg Hospital is een groot academisch ziekenhuis gelokaliseerd in een buitenwijk van Kaapstad. Vlak voor de landing op Cape Town Airport vlieg je over het enorme gebouw, omringd door faculteitsgebouwen en de campus.
Het ziekenhuis is opgebouwd uit twee delen die verbonden zijn door dwarsliggende gangen. Voor 1990, gedurende de Apartheid was de ene helft van het ziekenhuis bedoeld voor ‘de zwarten’ en de andere helft voor ‘de blanken’.
Het ziekenhuis is van binnen zeker niet meer wat het ooit moet zijn geweest. Het behang/verf is op vele plaatsen van de muren afgebladderd, er ontbreken stukken vinyl van de vloer en het schuim komt door de gaten van de banken. Het ziekenhuis ziet er vanbinnen in zijn geheel vervallen uit. Het is absoluut niet te vergelijken met een academisch ziekenhuis in Nederland.
Na de afschaffing van de Apartheid in 1990 en de opkomst van vele privéziekenhuizen, wordt Tygerberg Hospital bijna alleen nog maar bezocht door de minder gefortuneerde bevolking die in townships (krottenwijken) wonen die net buiten Kaapstad gelokaliseerd zijn. Dit houd in dat de patiëntenpopulatie voor een zeer hoog percentage bestaat uit ‘black people’.
Naast dat er veelal een andere pathologie heerst in Zuid-Afrika in vergelijking met Nederland, zijn veel van de patiënten, jong of oud, bekend met RVD (retroviral disease, i.e. HIV) en/of TB.
Er is niet alleen sprake van andere pathologie, maar ook de arts-patiënt relatie is niet te vergelijken met wat wij in Nederland gewend zijn. De patiënten die ik heb gezien en gesproken waren alles behalve mondig. Zij presenteren zich enkel met hun klacht en het is aan de arts om adequaat te exploreren en uiteindelijk een passend behandelplan voor de patiënt te maken. Bij het laatste wordt de patiënt amper betrokken.
Om een situatie te schetsen: bij de ochtendvisites beweegt een groep van 15 medici (specialisten, assistenten, studenten) zich voort van patiënt naar patiënt. Er wordt ter plekke overgedragen en een verder beleid besproken zonder te patiënt hierbij te betrekken. Na de overdracht en bespreking van 10-15 min, wordt het beleid aan de patiënt medegedeeld en men vertrekt naar de volgende patiënt.
Regelmatig kwam ik voor een taalbarrière te staan, Afrika kent namelijk 11 officiële talen. Op het Engels en af en toe het Afrikaans na, moest ik toch altijd hulp van een verpleegkundige of een medestudent inschakelen.

Gedurende mijn co-schappen heb ik op de campus van Tygerberg gewoond. In verband met de renovatie van de International Students Lodge, zijn een aantal internationale studenten, waaronder ik, ondergebracht in tijdelijke ‘containers’ op de campus. Dit tijdelijke verblijf leek minder erg dan ik initieel had gedacht. De ‘container’ besloeg ongeveer 11m2, met daarin een bed, bureau, keukentje en badkamer. Het geheel was splinternieuw toen ik het betrad. De International Students Lodge, waar de rest van de internationale studenten zaten, is op een loopafstand van 5 minuten, en er werd meestal daar verzameld en gegeten. Elke woensdagavond werd er een braai (barbecue) georganiseerd door de internationale studenten, waar tevens nationale studenten op af kwamen.
Verder was de campus voorzien van zwembad, kleine supermarkt, kantine/cafetaria, sportschool en verschillende sportvelden. Het ziekenhuis is op 10 minuten loopafstand van de campus (het is enkel gescheiden door het parkeerterrein van het ziekenhuis). De campus zelf is erg veilig, er loopt dag en nacht bewaking rond.

De stage in Kaapstad is voor mij erg leerzaam geweest. Ik heb veel gezien en veel mogen doen. Ik kan nu achteraf met zekerheid stellen dat het van toegevoegde waarde is om tijdens je studie geneeskunde ervaring in het buitenland op te doen.

Zuid-Afrika is een ontzettend mooi en veelzijdig land. De natuur, de mensen en de mogelijke activiteiten hebben mij gegrepen. Het is een plek waar ik zeker nog een keer heen ga.

 

  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3
  • Foto 4

2 Reacties

Beste,

Ik ben Dirk en loop stage bij een landschapsarchitect in Kaapstad. Wij zijn bezig om een plan op te stellen om de buitenruimte opnieuw in te richten. Ik ben vroeg me af of jij foto's hebt van het ziekenhuis (zowel binnen als buiten) of een eerste indruk te krijgen van het gebied.

Ik hoor graag van je,

Met vriendelijke groet, Dirk
Dirk @ 05-03-2014 09:39 uur
Hallo,

Ik zou graag een stage willen lopen in het Tygerberg Academic Hospital, Heb jij misschien voor mij het nummer of email van een contact persoon daar? of iemand die er over gaat? Je zou me er een groot plezier mee doen!

Alvast bedankt!

Groetjes Marlon
email: marlonannacatharina@gmail.com
Marlon @ 31-10-2014 15:35 uur

Reageer op dit artikel

Naam :
E-mail adres :
Reactie
 
Onthoud mij
 

Op zoek naar een coschap verslag over een bepaald land/regio of over een bepaald onderwerp, gebruik dan onderstaand formulier om de coschap verslagen te filteren.